Werkwijze

Als jonge honden net van de tuinbouwschool in 1998, zijn wij op onze ouderlijke (melkvee) bedrijven begonnen met het kweken. Eerst afzonderlijk, maar al snel werd duidelijk dat we met samenwerken sterker staan. Met onze strijdkreet ‘we delen alles, behalve de vrouw, kinderen, bankrekening en mestnummer’kunnen we onze samenwerking niet beter uitleggen.

Onze basis is de vollegrondsteelt van een breed sortiment heesters en coniferen. Een deel van deze planten potten wij in het najaar op in 10 of 20 liter voor levering vanaf mei.

De teelt begint met plantgoed in p9 die we vervolgens uitplanten op GPS op 75 x 75 cm. Door deze ruime plantafstand kunnen we goed mechanisch onkruid bestrijden doordat we zowel in de lengte als over dwars door de rijen kunnen rijden. Door deze ruime plantafstand is de ziekte druk ook aanmerkelijk kleiner. Het resultaat na 2 of 3 jaar is een volle gezonde plant, klaar voor u!

Een deel van dit sortiment wordt vervolgens weer verplant op 150 x 150 cm. Ook dit is weer een 2- of 3 jarige teelt. Ook hier wordt het onkruid weer geheel mechanisch bestreden. Hier ook weer een ruime plantafstand wat de kwaliteit van de planten alleen maar ten goede komt. Picea omorika van 2 meter of Osmanthus burkwoodii 150/175 en ga zo maar door.

Vervolgens wordt ook een deel van dit sortiment weer verplant, en wel op 300 x 200 cm. Abies koreana van 4 meter of Magnolia stellata van 3 meter, enzovoort. Mooie solitaire planten voor als er echt wat moet staan.

In pot hanteren we 2 pot maten, te weten 10 en 20 liter. In 20 liter telen we hoofdzakelijk Prunus laurocerasus in soorten en Prunus lusitanica ‘Angustifolia’. Daarnaast nog een beperkt aantal soorten bladverliezende stuiken en coniferen. In 10 liter pot telen we een breed sortiment bladverliezende heester.

Ons hart ligt bij het sortiment. Diversiteit in planten/klanten zorgt dat wij dagelijks met plezier onze werkzaamheden doen. Naast dit vaste sortiment wat de jaarlijks planten, proberen we ook steeds weer nieuwe dingen uit, maar het moet wel bij ons passen.

Wij zijn hard bezig met het terugdringen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zonder chemie groeien de planten beter is ons opgevallen. We zijn trots op het resultaat. Gezonder en beter, zo moet het volgens ons!

DJI_0221DJI_0134